Télikert varázsa

Télikert varázsa, üvegterasz építés, erkélybeépítés, balkon beüvegezés

A télikert varázsa. Exkluzív télikertek építése – ez a PARTNER-DOORS Kft fő törekvése és tevékenysége. Üvegterasz építés, erkélybeépítés, balkon beüvegezés.

­A cégünk a télikert mellett más területen is képviselteti magát, mint például a bejárati ajtó forgalmazása, üvegezett lakótér bővítés, medencelefedés, valamint a függönyfal, előtető, minőségi nyílászáró gyártás és beépítés.

­­

Egészítse ki nappaliját egy szép, világos télikert résszel a virágok, egy asztal és egy ülőgarnitúra számára, melynek eddig sehol sem talált megfelelő helyet a lakásban!

A terasz „télen se – nyáron se” használható, ezért jól tervezett szellőzésű, megfelelően árnyékolt télikerttel, és egy négy-évszakos új szobát nyer vele!

A medence, vagy a jakuzzi lezárására, legyen egy télikert a megoldás erre a problémára. Télikert egész évben használható és benne fürdőház kialakítás a családnak és a barátoknak. Ide kerülhetnek a trópusi növények is a téli időszakra, pálmák, citromfa, orchideák és bármi, ami nem szereti a hideget.

Étterem vagy kávézó ideális kiegészítése egy szép télikert-rész. Az oldalfalak nyáron kinyithatók toló, vagy harmonika szerkezetekkel.

A télikert tetőre a túlzott felmelegedésre is van megoldásunk motoros karos napellenző formájában.

A télikertek esetében, optimális egy fix tetőszerkezet, és nagy tolóajtók az oldalakon. A tetőbe opál polikarbonátot, napvédő üveget vagy sima üveget, hogy a túl sok fény ne vakítsa el az asztaloknál ülőket, és csökkentsük a helység felmelegedését.

A vendégek és a család is legtöbbször a télikert-részben elhelyezett asztalokhoz szeretnének ülni tér a különleges hangulata miatt!

terasz beépítés - Télikert varázsa

Fűtés

A jelszó: „konvenciós”, vagyis hőáramlással működő fűtéstípus!

Az álló levegő sokkal kevesebb nedvességet képes magában tartani, mint az azonos hőfokú mozgó levegő, így ha áll a levegő, sokkal nagyobb mennyiségű pára csapódik ki az üvegeken és a profilokon.

A padlófűtés nem elegendő, sem a megfelelő mennyiségű hő leadásában, sem a szükséges hőáramlás létrehozásában. A meleg itt nem áramlik, hanem a padló közelében megreked. Amikor csak a padló közelében érzünk meleget, hőérzetünk sokkal rosszabb, mintha a felszálló meleg levegő érne a bőrünkhöz.

A radiátor, vagy a különböző hő-légbefúvók a leghatékonyabbak.

Jó hőérzetet biztosít még a hősugárzó, ami egy bizonyos körben koncentráltan melegíti az ott tartózkodókat. Ez főként éttermekben bevált módszer a hidegebb napokon.

Az oldalfalak mentén a padlóban elhelyezett szegélyfűtés szép és praktikus megoldás, de csak a légforgatós típus, mivel ez intenzíven áramoltatja a meleget az ablakok előtt, ami csökkenti az üvegekről sugárzó hideg érzetét, és megakadályozza a páralecsapódást.

Ugyanígy esztétikus lehet a falak mentén szakaszosan elhelyezett kisméretű radiátorok sora.

Amennyiben az épület üvegei közvetlen közelében valamilyen ülő tevékenységet tervezünk (étterem, dolgozóasztal…) javasolt parapetfal (téglából megépített lábazati fal) betervezése.

A parapetfal, amellett, hogy az asztalnál ülőknek melegebb érezést nyújt, az így kialakuló belső párkány növényekkel, kisebb tárgyakkal díszíthető. A lábazati fal mögött nagyobb radiátor is jobban elfér!

A fűtés megtervezését célszerű gépész szakemberre bízni, aki az üvegszerkezet általunk megadott hőtechnikai paramétereinek, a lakóépület meglévő fűtési rendszerének, az épület tájolásának, várható funkciójának, valamint az épület méretének függvényében tudja az ideális fűtéstípust kiválasztani, és azt a szükséges hőmennyiségre méretezni.

Szellőztetés – megfelelő légcsere

A tervezéskor az egyik legfontosabb szempont a nyílászárók elhelyezése, és nem csak közlekedési szempontból! A cél a minél nagyobb nyithatóság a nyári időszakra! Ennek igazából csak pénztárcánk szab határt, mivel a legnagyobb nyári melegben a legkisebb légmozgás is számít és hűsítő érzést kelt. Meleg levegőjű zárt térben nem sokáig bírjuk.

Más szempontból viszont a sok nyílászáró behozza az árát. Ez ugyanis a legolcsóbb módja a légkondicionálásnak (bizonyos korlátozásokkal természetesen). Ha „mindent kinyitunk”, akkor nincs is szükség a szellőztetésre, mivel szinte a szabadban vagyunk, csak tető van a fejünk fölött. Ez az optimális állapot, ezek a télikertjeink működnek a legjobban minden évszakban, árnyékolás és légkondicionálás nélkül.

A következő lehetséges mód, ha a betervezett nyílászárókat jól helyezzük el; például az átellenes sarkakon, a legalacsonyabb és legmagasabb pontokon. Ehhez társulhat az épület mérete szerint számolt mennyiségű sávszellőző, melyeket a szerkezetekben az üveg alatti illetve feletti sávokban helyezünk el. Ezek nyitott és zárt állapotba kapcsolhatóak, de általában egész évben nyitva tartjuk őket, hogy egy minimális légmozgást az ablakok csukott állapota esetén is biztosítsanak.

Méretezett légkondicionáló berendezés kiegészítheti, illetve kiválthatja az eddig felsorolt lehetőségeket.

Jakuzzis, medencés télikertek esetén ajánlatos a vízfelületet letakarni használat után, mivel a természetes párolgás nagyon nagymértékű. Ilyen esetekben szintén a gépésztervezők feladata a megfelelően méretezett párátlanító / szellőztető berendezés betervezése. A medence,- illetve jakuzzi-teret célszerű leválasztani a ház többi lakóterétől, hogy az itt keletkező nagymennyiségű pára ne tegye tönkre a szobák bútorait, falait.

Nap elleni védelem – üvegházhatás lecsökkentése

Üvegházhatás = az üvegen áthaladó fénysugarak a bent levő tárgyakon és a levegő részecskéin elnyelődnek, hővé alakulnak. Ennek a keletkezett hőnek csak kis százaléka tud ugyanezeken az üvegfelületeken eltávozni, ezért az épület felmelegszik. Ez a folyamat nyáron sokkal intenzívebb, mint télen. Télen a kevesebb napsütés és az alacsonyabb külső hőmérséklet miatti intenzívebb hő leadás következtében egy olyan egyensúly alakulhat ki, amikor viszonylag kis fűtéssel, vagy kevés szellőztetéssel egy kellemes klímájú helységünk lehet. Ez az időszak,- beleértve az őszi és tavaszi hónapokat is,- ami a télikertek legjobban kihasználható időszaka. Innen származik az elnevezés is; téli-kert.

A nyár az az évszak, amit jól kell kezelnünk egy télikertnél. Ennek módja a megfelelő üvegtípus, és/vagy a megfelelő árnyékolás alkalmazása.

Amennyiben elég sok nyitható felületet terveztünk, és ez a nyitott állapot fenntartható egész nyáron, vagyis a növényeken és a kerti bútoron kívül nincsenek értékek, és a ház biztonságosan lezárható a télikerttől függetlenül, akkor ez a kérdés eleve megoldott, mert egy szinte nyitott tér nem tud felmelegedni. (lásd fent „Szellőztetés – megfelelő légcsere”). Még ebben az esetben is a kényelem növelése érdekében lehetséges egy ponyvás tetőárnyékolót felszerelni a tető fölé, hogy az árnyékban hűsölhessünk, vagy csak egyszerűen ne vakítson a nap, ha kiülünk pihenni.

Hangszigetelés

A hangszigetelést főleg a megfelelő üvegtípus kiválasztásával javíthatjuk. A vastagabb üvegrétegek, és a nemesgáz-töltés szolgálja ezt a célt. Az ablakszerkezetek is készülhetnek vaskosabb, többkamrás profilból.

Kialakítás a növények szempontjából

Növényeink számára optimális hely lehet télikertünk, csupán néhány szabályt érdemes betartani. Bármilyen télikertben elegendő fényhez jutnak a növények, olyan nagy az üvegezett felület a lakás többi részéhez képest. Ezt azért érdemes leszögezni, mivel a tető üvege,- amiről nem sokan tudnak,- a biztonsági szempontból szükséges ragasztott biztonsági üveg biztonsági fólia rétege miatt a növények fotoszintéziséhez szükséges fénysugarakat nem engedi át! Ez a fajta üveg fej fölött kötelező, tehát ez minden télikerben így van, esetleg polikarbonát fedés alkalmazásával lehet ezen javítani, de tapasztalataink szerint, aki üveget akar, az nem fog polikarbonátot kérni csak ezért. Tehát marad a télikert oldalfalon átérkező ilyen típusú fény, de ez is bőven elég a növényeknek, ahogy ezt a tapasztalatok mutatják.

Amennyiben napvédő üvegezést szeretnénk az üvegházhatás csökkentése miatt, a fent említett Solar Light Blue 62/32 üveg pont optimális a kétféle feltétel együttes teljesítésére.

Világítási lehetőségek

Szerencsére a télikertprofilok kamrás kiképzésűek, ezért elrejthetőek bennük a világítások és egyéb berendezések kábelei. Utólag már elég nehéz, vagy nem lehet rejtve elvinni a kábeleket, ezért a télikert előzetes tervezése itt is fontos lépés.

A télikert tetőgerendák, melyekre legtöbbször spot lámpák, spot lámpákból álló karos csillárok, vagy régiesebb télikert világítás szerelhető

Legtöbbször elegendő az is, ha a ház télikerttel határos külső falára szerelünk lámpákat. Ez lehet a fő fényforrás, amely mellett a mennyezeten vagy oldalfalon elhelyezett kisebb világítások már csak kiegészítő vagy hangulatfényt szolgáltatnak.

A télikertünk fényei, melyek inkább annak falait, mennyezetét világítják meg ahelyett, hogy a szemünkbe világítanának, nagyon különleges hangulatot teremthetnek esténként. Gondoljunk a fények szabályozására és a különböző fokozatokban történő felkapcsolás lehetőségére is. Nagyon megéri ezt finoman beállítani, mert a hangulatunk, otthonos érzésünk nagyban függ a fények színétől, irányától, erősségétől!

Ajánlott szúnyogháló típusok

A komfortérzetünk része, hogy ne repkedjen, vagy másszon minden sarokban valami, ezért a szúnyogháló minden nyílászáróra fontos.

A nyíló szárnyakra több megoldás is kínálkozik. A legegyszerűbb a fix szúnyogháló, melyet olyan ablakokra ajánlunk, amiken nem akarunk soha kinyúlni, vagy kiadni rajta valamit. Ilyenek a télikertek felső bukó ablakai, amelyeknek csak a szellőztetés a funkciója.

Nyíló ablakokra kerülhet rolós vagy pliszé szúnyogháló. A rolós típus hálóját egy rugó ereje húzza vissza a tokba, ezért nagyobb felületeknél erősen kell húzni a hálót, hogy a bezárt állapotban rögzíthessük egy beakasztó füllel. Erkélyajtóknál, bejárati ajtóknál lehet alkalmazni nyílós szúnyoghálót.

A harmonikaajtó az egyetlen, ahová nem lehet szúnyoghálót tenni a nagy felület miatt. Mivel itt általában teljes oldalfalakat nyitunk ki egész nyárra, inkább beszélhetünk fedett teraszról, mint zárt télikertről, és így a szúnyogháló is elveszti jelentőségét.

Színválasztás

Színminta szerint: Vegyük figyelembe a ház falának színét, a nyílászárók színét, az ereszcsatornák, a fa szerkezetek és a tető színét. Ezekből kiindulva keressünk olyan színeket, melyek harmonizálnak a ház színeivel, vagy amik illenek hozzá.

A sötét színekről tudni kell, hogy a napsütés hatására jobban felmelegszenek.

A világos színeket sokszor az ablakkeretek színe szerint, vagy a házfal színéhez választjuk

A famintákból nagyon sokfélét tudunk kínálni. Szépek és változatos mintázatúak, emiatt ténylegesen faanyagúnak néz ki, viszont nem kell örökké festeni, csiszolni, javítgatni. Itt egyedül az ár, ami gondot jelenthet, mert a profilok kétszeri, és kézi festése jelentősen drágábbá teszi. A vállalási határidő a faminta esetében 4-6 hét.

Tisztítás

A profilokat karcmentesen tisztító mosószerrel, és nem karcoló szivaccsal, ronggyal tisztíthatók. A tető lemosásához egy hosszúnyelű, szivaccsal és lehúzó gumilappal is ellátott mosóeszközt ajánlunk.

Nem ajánljuk, hogy a tetőre a vizet slaggal vagy nagynyomású vízsugárral juttassuk fel, mivel a nem természetes irányból és erővel érkező víz megsértheti a tető vízszigetelését, vagy egyszerűen csak benyomjuk a vizet a gumik, tömítések alá, amitől a beltérbe is bejuthat a víz. Ez természetes esetben, egy nagy viharban, erős zápornál sem fordulhat elő. Vízszintes és erős locsolásra ugyanúgy viselkedik a tetőszerkezet, mintha egy cserépfedésnél a cserepek alá locsolnánk be vízszintesen.

A nagyobb télikerteknél, vagy ahol nehezen megközelíthető illetve járható a tető, kollégáink vállalják az időszakos tisztítást megegyezés szerinti áron.

Termékeink:

 • Télikert
 • Előtető
 • Télikert tető
 • Mobil télikert
 • Nyílászáró gyártás
 • Toló-bukó ajtó-ablak
 • Harmonika ajtó
 • Erkélyajtó
 • Ajtó
 • Ablak
 • Függönyfal
 • Kiegészítők
 • Árnyékolók
 • Szúnyogháló

Szolgáltatásaink

 • Teraszfedés
 • Teraszbeépítés
 • Medencefedés

Kérjen árajánlatot most, ide kattintva>>